Θέση του Συλλόγου για τα Κείμενα που Δημοσιεύονται

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,Τα blogs είναι βήματα ελεύθερης έκφρασης και η ανωνυμία εξασφαλίζει τη δυνατότητα αυτής της έκφρασης.Τα κείμενα που εκφράζουν το Δ.Σ. του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Ε.Ε., είναι αυτά που αναρτώνται στο blog με την υπογραφή του Συλλόγου.Τα σχόλια που αναρτώνται εκφράζουν τους συντάκτες τους. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα αποσύρονται από το Δ.Σ. του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Ε.Ε.

6.3.09

Απολογισμός Δ.Σ. (2007-2009)

Διαβάστε Περισσότερα...... 
(με κλικ στον τίτλο της ανάρτησης)
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (πλαίσιο, συγκυρία)
2. Πορεία οικονομικών αιτημάτων
3. Πορεία θεσμικών αιτημάτων
4. Συνεργασίες - Δημοσιότητα
5. Άλλα αιτήματα

Το αποτέλεσμα των Κυβερνητικών πολιτικών είναι συνεχιζόμενη χρόνια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, ο περιορισμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, η καθυστέρηση καταβολής του εφάπαξ και των συντάξεων, η υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ που σύντομα θα προκαλέσει νέα κατάργηση των συμβάσεων των φαρμακοποιών και των γιατρών, οι ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Υπηρεσιών, ο περιορισμός της μονιμότητας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η υποβάθμιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, η εγκατάλειψη των υποσχέσεων για την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ και στο Δημόσιο, καθώς και η διαρκής κοροϊδία για νέο μισθολόγιο.

Πέρα όμως από τα παραπάνω φαίνεται ότι προετοιμάζεται νέα επίθεση στα δικαιώματά μας με αφορμή την οικονομική κρίση, μέσα από το νέο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Το εισόδημά μας αποδυναμώνεται σε αγοραστική δύναμη και πάλι, με τη μη αναπλήρωση των απωλειών από την ακρίβεια, στους μισθούς και τις συντάξεις, με τον περιορισμό στις υπερωρίες και στις πρόσθετες παροχές, με τον περιορισμό δαπανών λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λ.π. Παγώνουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συνεχίζεται η απαράδεκτη πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την πρόσληψη εργαζομένων διαφόρων κατηγοριών (Stages, έκτακτοι κ.λ.π.). Συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Υπηρεσιών, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση βασικών δικαιωμάτων, όπως η Υγεία και η Παιδεία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, τα προβλήματα στο εφάπαξ και στην υγειονομική μας περίθαλψη θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Νέα προβλήματα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών, αναμένεται να δημιουργηθούν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στην υπηρεσία μας, με ανακούφιση υποδεχθήκαμε την αλλαγή του Υπουργού λόγω της ταυτόχρονης παραίτησης του ΓΓ Κ. Τσαμαδιά, του οποίου η θητεία στην Γ.Γ.Ε.Ε. διεκδικεί την πλέον σκληρή, αυταρχική και απαξιωτική στάση που είχαμε ποτέ σαν εργαζόμενοι, από οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ηγεσίας.

Σ΄ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις του προγραμματισμού που από τη Γενική Συνέλευση μας είχε ανατεθεί. Συγκεκριμένα:

Οι στρατηγικοί στόχοι του ΣΜΥΓΓΕΕ σε σχέση με οικονομικά αιτήματα ήταν:
α. Αύξηση εισοδήματος (ΑΔΕΔΥ)
β. Ίση μεταχείριση των υπαλλήλων στο ΥΠΕΠΘ

Σε σχέση με τον πρώτο στόχο:
- Συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΥΠ με υψηλά ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων.

Σε σχέση με τον στόχο της ίσης μεταχείρισης των υπαλλήλων στο ΥΠΕΠΘ πήραμε πρωτοβουλίες,για κινητοποιήσεις στις οποίες είχαμε μεγάλη και πολύπλευρη συμμετοχή.
- Πετύχαμε τον στόχο μας που αφορούσε την ένταξή μας στους δικαιούχους του επιδόματος των Παν/ων εξετάσεων.
- Ξεκινήσαμε δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών του ίδιου επιδόματος σε συνεργασία με τους Συλλόγους των εργαζομένων στην ΓΓΝΓ και των ΓΑΚ.
- Δικαστική διεκδίκηση επίσης ανακινήσαμε για τα 176 Ευρώ στις αποδοχές της τελευταίας 5ετίας που αφορά στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας.

Σχετικά με το επίδομα των 250 Ευρώ μηνιαίως, που η τότε Υπουργός κα Γιαννάκου υποσχέθηκε στους εργαζόμενους που στεγάζονται στο Μαρούσι, χρειάστηκε να κάνουμε αλλεπάλληλες συναντήσεις, υπομνήματα, συνεργασίες χωρίς ωστόσο να δικαιωθούμε.
Συγκεκριμένα:

Το Δ.Σ του ΣΜΥΓΓΕΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή, ενημερώσαμε την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων καθώς και την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής,
Παρόλα αυτά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να πάρουμε το επίδομα καθώς ο πρώην Υπουργός έδωσε ένα μέρος του επιδόματος μόνο στους εργαζόμενους που μετακόμισαν στο κτίριο του Αμαρουσίου.

- Διεκδικήσαμε επίσης την καταβολή ενός επιδόματος με την μορφή των υπερωριών, οι οποίες, όπως σε όλο τον Δημόσιο τομέα, δίνονται ουσιαστικά για να καλύψουν τις χαμηλές αποδοχές των εργαζόμενων.
Το αποτέλεσμα, θα θυμάστε όλοι, ήταν η «πρωτότυπη» και αχαρακτήριστη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να στερήσει από 4 συναδέλφους το μικρό αυτό επίδομα που πήραμε οι υπόλοιποι.

Η απάντηση των μελών του συλλόγου ήταν κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης η αναίρεση στην πράξη της απαράδεκτης αυτής απόφασης με την ανακατανομή του αρχικού ποσού των υπερωριών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των συναδέλφων.
Έστω και αν το ποσό αυτό παρέμεινε στο ταμείο του Συλλόγου, η ενέργεια των μελών μας ήταν ιδιαίτερα ηχηρή σε ηθικό επίπεδο.

Όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα, ένα σχέδιο Οργανισμού που επί χρόνια τώρα χρειάζεται η υπηρεσία μοιάζει να μην ενδιαφέρει καμία πολιτική ηγεσία. Από τα μεγαλεπήβολα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας, το μόνο που θεσμοθετήθηκε είναι η αλλαγή του ονόματος και ο οργανισμός του ΙΔΕΚΕ.
Παρ΄ ό,τι ζητήσαμε πολλές φορές να έχουμε συμμετοχή στην επεξεργασία θεσμικών ζητημάτων, και με υπόμνημά μας προς τον ΓΓ, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Η πραγματικότητα, που όλοι βιώσαμε, αναδείκνυε συνεχώς και με πολύ έντονο τρόπο σε κεντρικά τα ζητήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.
Είχαμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά τον αυταρχισμό, τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις και συμπεριφορές, την εξωθεσμική λειτουργία ενός πανίσχυρου πολιτικού προϊστάμενου που στην κυριολεξία έκανε ότι ήθελε!!! Βεβαίως κάποιοι τον διόρισαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι κολάκευαν.
Έτσι λοιπόν γράψαμε καταγγελίες, ενημερώσαμε πολιτικούς προϊστάμενους, κόμματα, συνδικαλιστικούς φορείς.
Δημιουργήσαμε ένα blog, το οποίο λειτούργησε θετικά προς πολλές κατευθύνσεις και εκτιμούμε πως αποτελεί ένα βήμα και μια γραμμή άμυνας για κάθε εργαζόμενο.

Ιδιαίτερα το διάστημα μετά από την μετακόμιση της ΓΓΑΕ και την μεταφορά του ΙΔΕΚΕ στο κτίριο της Αχαρνών, ανέκυπταν κάθε μέρα σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και απαράδεκτες απαξιωτικές συμπεριφορές σε πολλά επίπεδα από την πλευρά του ΓΓ. Χρειάστηκε να είμαστε συνεχώς σ΄ επιφυλακή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα.

Πραγματοποιήσαμε αρκετές συναντήσεις και είχαμε συνεργασία με τους Διευθυντές για ζητήματα που μας αφορούσαν και βρήκαν το δρόμο τους θέματα όπως τοποθέτηση κουπαστής στη σκάλα, κατασκευή τρίτης τουαλέτας στον β΄ ορόφο, απολυμάνσεις, εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης του κτιρίου, κλπ.
Εκκρεμούν και άλλα θέματα, η επίλυση των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Διοίκησης, πχ η άδεια για την χρήση Η/Υ, κ. α.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε τις καθιερωμένες για το Σύλλογο γιορτές,(Κοπή πίτας, γιορτή Τσικνοπέμπτης) με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων με μεγάλη επιτυχία.

Συνάδελφοι, δεν ήταν εύκολη η θητεία του Δ.Σ. μ΄ έναν πολιτικό προϊστάμενο που πίστευε πως θα έπρεπε να μας απολύσει, αν μπορούσε, και την Διευθύντρια Διοικητικού να αποκαλεί «κοπρόσκυλα» τους συναδέλφους δημοσίως.

Εκτιμούμε πως διαφυλάξαμε την αξιοπρέπεια του συλλόγου και το σημαντικότερο, σφυρηλατήσαμε ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. την ενότητα που απαιτούσε προσωπικές υπερβάσεις και την συλλογικότητα ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες.

Tο Δ.Σ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει η ΕΠΟΧΗ ΤΣΑΜΑΔΙΑ, πάει πέρασε!!!!!

Τώρα στην ΕΠΟΧΗ ΚΟΥΣΚΟΥΚΗ, πότε θα γίνει η συνάντηση με το Σύλλογο των Εργαζομένων;;;;;

Μήπως ο νέος Γενικός την αποφεύγει;;;

Ρωτάμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα πληρωθούμε επιτέλους ?
Γίνεται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση η δεν ενδιαφέρεται κανένας ?
Είμαστε τόσους μήνες απλήρωτοι! Ντροπή, Ντροπή, Ντροπή!
Κύριε Κουσκούκη θα κάνετε τίποτα ή δεν σας ενδιαφέρει?

Ανώνυμος είπε...

-ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
-ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.
-ΜΑ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ; ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ.