Θέση του Συλλόγου για τα Κείμενα που Δημοσιεύονται

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,Τα blogs είναι βήματα ελεύθερης έκφρασης και η ανωνυμία εξασφαλίζει τη δυνατότητα αυτής της έκφρασης.Τα κείμενα που εκφράζουν το Δ.Σ. του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Ε.Ε., είναι αυτά που αναρτώνται στο blog με την υπογραφή του Συλλόγου.Τα σχόλια που αναρτώνται εκφράζουν τους συντάκτες τους. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα αποσύρονται από το Δ.Σ. του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Ε.Ε.

17.2.11

Επιστολή του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Ε.Ε. πρός την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Κα Υπουργέ

Η παρούσα επιστολή του Δ.Σ. του συλλόγου μας, είναι προϊόν ανησυχίας των μονίμων υπαλλήλων της υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης για την πορεία του εγχειρήματος αναδιάρθρωσης, συντονισμού και ανάπτυξης της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα μας, το οποίο εγχείρημα μετά τον νόμο 3879/2010 τώρα αρχίζει να μορφοποιείται. Οι λόγοι αυτής της ανησυχίας αφορούν σε δύο πολύ απλά γεγονότα που θέλουμε να σας θέσουμε υπ΄όψιν, τα οποία όμως κατά τη γνώμη μας έχουν μεγάλη συμβολική σημασία.
Το πρώτο είναι ότι δεν κληθήκαμε επισήμως ή ανεπισήμως έως τώρα ως σύλλογος –αλλά ούτε και ως υπάλληλοι ή ως υπηρεσία της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.- στην πρώτη και πανηγυρική συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, όπου θα παρουσιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης. Ελπίζουμε ότι αυτό το γεγονός είναι αποτέλεσμα σοβαρής αμέλειας ή κακοήθους στόχευσης κάποιου υπαλλήλου και όχι συνειδητή απαξίωση των μονίμων υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας μας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Άλλωστε, η Γ.Γ. είναι και η «καρδιά» του εγχειρήματος, υπό την έννοια ότι με βάση τον νέο νόμο θα πρέπει να εκπονεί το Εθνικό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, αλλά και να εποπτεύει και να διαχειρίζεται το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης με την Απασχόληση (Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.Κ.Α.). Βέβαια, το πρώτο κείμενο για το Εθνικό πρόγραμμα, είναι γενικού και στρατηγικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε ως σύλλογος και ως υπάλληλοι να έχουμε αποφασιστικό λόγο στην διαμόρφωση αυτής της κεντρικής πολιτικής επιλογής, η οποία κατ΄ουσία αφορά στον ψηφισμένο νόμο. Θα έχουμε όμως ουσιαστικότατο ρόλο στην εξειδίκευση, στον διοικητικό συντονισμό, στην οργάνωση και στην εφαρμογή του. Η έστω και συμβολική, απαξίωση αυτού του μελλοντικού μας ρόλου με τη μη επίσημη πρόσκλησή μας (τη στιγμή που καλούνται όλοι οι σύλλογοι των φορέων του Δικτύου Δια Βίου Μάθησης όπως ο σύλλογος των κέντρων μεταλυκιακής εκπαίδευσης ή ο σύλλογος των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών), δεν παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα -και στο ουσιαστικό επίπεδο της ενημέρωσης και διαβούλευσης αλλά και στο ψυχολογικό επίπεδο- για τις απαιτήσεις του νέου, αναβαθμισμένου και σοβαρού ρόλου μας, στο ζωτικό για τη χώρα έργο της Δια Βίου Μάθησης.

Ελπίζουμε κα Υπουργέ, ότι θα μεριμνήσετε, ώστε αυτό το σφάλμα να μην επαναληφθεί ούτε στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, ούτε στη Διαρκή Διάσκεψη Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων , όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.

Το δεύτερο γεγονός που μας προξένησε ανησυχία για την ενδεχόμενη ποιότητα επεξεργασίας του διοικητικού και κανονιστικού πλαισίου της νέας Δια Βίου Μάθησης στη χώρα, ήταν το ότι δεν είχαμε κληθεί μέχρι την περασμένη Πέμπτη 10-2-2011 να εκφράσουμε τη γνώμη μας ή ακόμη να συσκεφτούμε με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για την νέα οργανωτική δομή της Γενικής Γραμματείας με βάση τα νέα της καθήκοντα. Αυτή η εργασία κατά τη γνώμη μας-δηλαδή η κατά το δυνατόν ορθή νέα διοικητική δομή και λειτουργία- είναι αδύνατον να βγει εις πέρας χωρίς την ουσιαστική και βασανιστική (όχι βέβαια αποκλειστική) συμμετοχή των υπαλλήλων και των υπηρεσιακών παραγόντων πού εργάζονται επί χρόνια σε αυτό το αντικείμενο. Αυτοί ιστορικά μπορούν να έχουν ενδεχομένως όχι μόνο συνολική εποπτεία του όλου εγχειρήματος από την άποψη του περιεχομένου και των νέων διαδικασιών, αλλά και άμεση επικοινωνία και διαβούλευση με μεγάλο κομμάτι στελεχών της Δια Βίου Μάθησης που θα κληθεί να συγκροτήσει /στελεχώσει τους πρώτους νέους θεσμούς σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σε σχέση με αυτό κα Υπουργέ, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει τώρα χρόνος για μία τέτοιου τύπου ουσιαστική διαδικασία, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αν ξεκινήσει κάτι στραβά, θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια και χρόνο για να διορθωθεί, απ΄ότι εάν ξαναφτιαχνόταν από την αρχή. Η γνώμη μας κα Υπουργέ, είναι να ξεκινήσει εξ΄αρχής μία ανοιχτή και οργανωμένη συζήτηση των εργαζόμενων της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., η οποία θα επεκταθεί με συγκεκριμένο τρόπο σε εμπλεκόμενους οργανισμούς και φορείς, σε περιφέρειες και δήμους πιλοτικής εφαρμογής- για να τεθούν τα απαραίτητα ερωτήματα και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες απαντήσεις- για τη νέα οργανωτική και διοικητική δομή καθώς και τη συγκεκριμένη λειτουργία της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., με βάση τον νέο νόμο για τη Δια Βίου Μάθηση στη χώρα.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Σ.Μ.Υ.Γ.Γ.Λ.Ε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα πιο φλογερά μέρη στην κόλαση προορίζονται για εκείνους που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατήρησαν την ουδετερότητά τους”
Δάντης “Κόλαση”

Ανώνυμος είπε...

σσσσσσσσ!!!
ΗΣΥΧΊΑ! ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!!!
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΦΑΣΑΡΙΑ!
Ο ΣΜΥΓΓΕΕ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!!

Ανώνυμος είπε...

έκριναν οι κρίνοντες ότι οι κρίσεις δεν μπορούν να κριθούν από τους κρίνοντες που κρίνονται...ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΡΙΝΑΝ...ΑΙΔΩΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

Ανώνυμος είπε...

Από τα πολλά σσσσσσσ τον ξυπνήσατε το Σύλλογο και άντε τώρα να αλλάζει πλευρό,να ξαναβολευτεί και να ξανακοιμηθεί, όλο δύσκολα του βάζετε!